Sallandse United heeft de atletiekbaan in Meppel op duurzame en circulaire wijze gerenoveerd. De oude kunststoflaag is hergebruikt, de vrijgekomen grond is op de locatie hergebruikt in een trailparcours en met onze Urgency Tree compenseren we onze CO2 uitstoot. Alle leden van AV de Sprinter konden de werkzaamheden live volgen via onze livestream.

  • LocatieMeppel
  • Jaar2023
  • OpdrachtgeverGemeente Meppel
Terug naar overzicht

De werkzaamheden: Een circulaire atletiekbaan

Duurzaamheid staat bij dit project hoog in het vaandel!

Na jaren van intensief gebruik moest de atletiekbaan van AV De Sprinter uit Meppel vervangen worden. De gemeente Meppel heeft hiervoor een bouwteam samengesteld. Samen met de club en de gemeente is gekeken welke wensen van de club binnen het beschikbare budget konden worden gerealiseerd.

In mei 2023 is het werk gestart. Leden van de club en andere belangstellenden konden de werkzaamheden live volgen via een livestream. De oude kunststof toplaag is verwijderd en ter plaatse versnipperd om hergebruikt te worden. Na het verwijderen van de toplaag zijn enkele oneffenheden in het asfalt, goten en straatwerk hersteld. Tegelijkertijd is het middenterrein opnieuw geëgaliseerd en de vrijgekomen grond is rondom de baan gebruikt om een trailparcours aan te leggen. Ook zijn bij de technische onderdelen diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd om aan de geldende regels te voldoen.

De nieuwe toplaag is een sandwichconstructie, opgebouwd uit meerdere lagen. Het naadloze oppervlak van dit type atletiekbaan bestaat uit schokabsorberend rubbergranulaat van 10 mm dik. Daarbovenop is een 3 mm dikke polyurethaan kunststof toplaag aangebracht, die is afgestrooid met EPDM-granulaat.

Alle werkzaamheden zijn uitgevoerd volgens de eisen van NOC*NSF en de Atletiekunie. AV De Sprinter heeft hierdoor weer een baan waar ze jarenlang plezier van hebben.

 

CO2 compensatie

Sallandse United compenseert CO2 uitstoot door dit project een boom te schenken: de Urgency Tree. Bij de Urgency Tree wordt een bordje geplaatst met daarop de naam van de boom en een kleine uitleg over onze bijdrage aan het klimaatprobleem. Op deze wijze compenseren wij onze CO2-uitstoot (20 kilo CO2 per jaar) en dragen wij bij aan bewustwording van klimaatverandering klimaatverandering.