HAARLE – Het plaatsen van rijen zonnepanelen en hoge windmolens zorgt steevast voor gedoe. Het bedrijf Sallandse United uit Haarle broedt al enige tijd op een nieuwe manier om energie op te wekken, zonder dat het open buitengebied hierdoor wordt ontsierd.

Han Haveman 10-12-20, 06:30

  • DivisieUNITED
  • Datum12 december 2020
Terug naar nieuws overzicht

Sallandse United is een dochter van Sallandse Wegenbouw en speciaal opgericht voor de aanleg van  sportaccommodaties, waaronder kunstgras sportvelden. Kim Middelkamp (28), dochter van directeur-eigenaar Johan Middelkamp, is nu sinds drie jaar werkzaam in het familiebedrijf en nauw betrokken bij de ontwikkeling van wat uiteindelijk het ‘collectorveld’ is gaan heten. Sallandse United werkt hierbij nauw samen met SuperSub Sportsystems en Unica.

„Sallandse Wegenbouw is een familiebedrijf en bij ons staat het behalen van zo veel mogelijk winst niet voorop. We willen graag mooie dingen doen, innovatief en ook duurzaam bezig zijn. Daarop ben ik als bedrijfskundige ook afgestudeerd. Met deze nieuwe techniek willen we een bijdrage leveren aan het milieu en laten zien dat er op dat gebied meer is dan windmolens en zonneparken. Wij maken gebruik van voorzieningen die er toch al liggen”, benadrukt Middelkamp.

Kunstgras als warmtebron

Ze vervolgt: „Het is een bekend gegeven dat kunstgrasvelden in de zomermaanden flink worden opgewarmd door de zon. In steden dragen dergelijke velden bij aan de hittestress en worden daarom soms al gekoeld. Hieruit ontstond het idee iets met deze warmte te gaan doen. Dus kunstgras gaan gebruiken als warmtebron.”

Water in buisjes

Hiervoor worden op een kunstgrasveld direct onder de toplaag tegels aangelegd, die van gerecycled kunststof worden gemaakt. Door die tegels lopen buisjes met water, die door de zonnewarmte op het veld wordt verwarmd. Onder de tegels komt een isolatielaag van schuimbeton om de warmte nog beter vast te houden.  Met behulp van een systeem van koude-warmte-opslag of toepassing van warmtepompen kan het water worden gebruikt om een nabijgelegen clubgebouw, zwembad of andere voorziening te verwarmen. Bijkomend voordeel is dat het veld tegelijkertijd wordt gekoeld.

„Uit de eerste proeven blijkt dat het water in deze buisjes zo tot maximaal 40 graden Celsius kan worden verwarmd. Onze berekeningen laten zien dat de opbrengst van een voetbalveld vergelijkbaar is met het verstoken van zo’n 88.000 kubieke meter gas. Hiermee kunnen veertig huizen worden verwarmd.”

Veld moet wel bespeelbaar blijven

„Dit nieuwe systeem is vooral rendabel als transport van het verwarmde water wordt beperkt en het is dus nog niet overal toepasbaar. We moeten op een proefveld laten zien dat ons systeem een rendabele investering is en dit niet ten koste gaat van de bespeelbaarheid van de velden. Ik verwacht dat binnen twee tot drie jaar de eerste collectorvelden een feit zijn”, aldus Middelkamp.

Kansrijk project

Het concept van energie opwekken uit de warmte van kunstgrasvelden verkeert nu nog in een onderzoeksfase. Maar het wordt inmiddels door steeds meer partijen als een kansrijk project gezien. De provincie Overijssel steekt 25 mille in de verdere ontwikkeling van dit energieconcept en de gemeente Zwolle is bereid hiervoor een kunstgrasveld ter beschikking te stellen. Als de proef slaagt en uitwijst rendabel te zijn, dan wil Zwolle het nieuwe systeem ook daadwerkelijk gaan afnemen. Ook TNO uit Delft doet momenteel onderzoek naar de warmteopbrengst van dit concept.

https://www.tubantia.nl/hellendoorn/sallandse-united-wil-energie-opwekken-uit-warmte-van-kunstgrasvelden-er-is-meer-dan-zonneparken-en-windmolens~a71f9cd1/?fbclid=IwAR2pbbkDoxwas8F7Bs_R3XjTa30W6mLk36SdTBr1QwFK5_XSJfJcJ1BItTQ