Het Collectorveld wint warmte uit een kunstgrasveld. Eigenlijk is het heel logisch: kunstgrasvelden worden in de zomer erg heet. De temperatuur kan zelfs oplopen tot 70 °C . Het Collectorveld kan deze warmte oogsten en daarmee bijvoorbeeld zwembaden, woningen of sportcampussen verwarmen. Zo kunnen kunstgrasvelden een wezenlijke rol spelen in de energietransitie en leveren ze ook iets op als ze niet bespeeld worden

Hoe werkt het Collectorveld?

Door middel van vloeistof wordt de warmte onttrokken aan het kunstgrasveld. Dit wordt gedaan middels een systeem van leidingen (SubTubes) in warmtegeleidende kunststoftegels (SubTiles), die onder de kunstgrasmat worden toegepast. De kunststoftegels zijn gemaakt van gerecycled materiaal. Het systeem van SubTiles en SubTubes wordt op een isolerende laag schuimbeton gemonteerd.

Het resultaat: een geheel ondergronds systeem wat op efficiënte wijze warmte oogst uit een kunstgrassportveld. Een bijkomend voordeel is dat het sportveld wordt gekoeld.

Wat levert het op?

Een fullsize Collectorveld levert op jaarbasis de energie die vergelijkbaar is met circa 200.000 kuub aardgas. Een significante hoeveelheid: een huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 1.250 kuub per jaar. De CO2-reductie is circa 3.500 ton in 10 jaar.

“Het Collectorveld verhoogt het speelcomfort voor sporters en minimaliseert hittestress.”

“Eén Collectorveld verwarmt jaarlijks ruwweg 160 huishoudens.”

Koppeling met de warmtevraag

Sportvelden liggen vaak tegen woonwijken aan, daar ligt ook een warmtevraag. Om de geoogste warmte aan te laten sluiten op de warmtevraag in de omgeving van het sportveld, kunnen verschillende technieken worden gebruikt. De toe te passen techniek is afhankelijk van verschillende factoren in de omgeving van het sportveld. Het vraagstuk is bij ieder sportpark uniek.

  • WKO: Opslag van de warmte in de grond in een warmtekoudeopslag systeem (WKO). Het Collectorveld kan ook de thermische onbalans herstellen.
  • Warmtenet: Aansluiting op een bestaand warmtenet. Zo kan de warmtecentrale bij laagverbruik in de zomer worden uitgeschakeld.
  • Warmtepomp: Direct gebruik van de warmte door de toepassing van een warmtepomp.

Praktijktest Collectorveld in Zwolle
In samenwerking met de provincie Overijssel en gemeente Zwolle bouwt Sallandse United het eerste voetbal-Collectorveld bij Be Quick ’28 in Zwolle. Het doel van deze pilot is het meten van de warmte-opbrengst en het opdoen van praktijkervaring. Sallandse United werkt hierbij samen met Unica en SuperSub Sportsystems.

De bedenker van het Collectorveld
Het Collectorveld is een idee van Eric Sarelse (1961 – 2022).

“Sportparken kunnen op unieke wijze een rol spelen in de energietransitie, CO2-reductie en klimaatadaptatie. Een kunstgrasveld is zoveel meer dan alleen een sportvloer!”

Contact
Heeft u een vraag over het Collectorveld of wilt u contact met ons opnemen? Vul onderstaand formulier in.

    Naam

    Achternaam

    Telefoon

    E-mail

    Onderwerp

    Vraag/opmerking

    Ik ga akkoord met de privacyverklaring ** Verplicht veld