Sallandse United is gestart met de bouw van een nieuw pupillenveld bij Be Quick ‘28 in Zwolle. Dit nieuwe pupillenveld wordt geen ‘normaal’ voetbalveld. Het gaat hier om een zogenaamd Collectorveld, een kunstgrasveld dat wordt gebruikt als zonneboiler. Dit is het eerste voetbal-Collectorveld van Nederland, een unieke primeur voor Be Quick ‘28. In samenwerking met de Provincie Overijssel en de gemeente Zwolle is dit een pilot om te testen hoeveel warmte het Collectorveld in de praktijk oplevert. 

  • DivisieUNITED
  • Datum07 juli 2022
Terug naar nieuws overzicht

Onze maatschappij staat voor een grote én urgente verduurzamingsopgave. Daarvoor zijn we naarstig op zoek naar alternatieve, duurzame energiebronnen. Een alternatieve, duurzame energiebron is het Collectorveld. Eigenlijk is het heel logisch. Als de zon schijnt, wordt een kunstgrasveld warm. Stel dat je die warmte kunt oogsten, dan kun je het gebruiken. 

Hoe wordt die warmte geoogst? Door middel van vloeistof wordt de warmte onttrokken aan de kunstgrasmat. Dit wordt gedaan middels een systeem van leidingen (SubTubes) in kunststoftegels (SubTiles), die onder de kunstgrasmat worden toegepast. Het Collectorveld heeft de volgende kenmerken:

  • Werking als zonneboiler;
  • Geschikt als sportvloer;
  • Optimaal ruimtegebruik. Het hele systeem wordt ondergronds aangebracht;
  • Door koeling van het sportveld wordt het speelcomfort verhoogd. 

Dit principe is nieuw in Nederland. Daarom gaan we het Collectorveld testen in Zwolle. Het doel van de pilot is het meten van de warmte-opbrengst en het opdoen van praktijkervaring. Dit houdt in dat er af en toe metingen zullen worden uitgevoerd op het pupillenveld. Ook zal er onderzoek worden gedaan naar de gebruikers- en onderhoudservaring. Bovenal kan Be Quick ‘28 gewoon lekker voetballen op het nieuwe pupillenveld! In de toekomst kan de warmte-opbrengst van het Collectorveld misschien worden gebruikt door Be Quick ‘28, bijvoorbeeld in het clubgebouw, maar dit is níet het hoofddoel van de pilot. Medio begin augustus verwacht Sallandse United het pupillenveld gereed te hebben. 

Meer informatie over het Collectorveld leest u in onze flyer.

Wij organiseren een MeetUp bij Be Quick ’28 in Zwolle op dinsdag 1 november 2022 waar de eerste resultaten van deze pilot worden gedeeld.