Met de start van het nieuwe decennium heeft ook de ProPlay-Sport20 een update ondergaan, waardoor ’s werelds populairste shockpad toekomstbestendig is gemaakt. In het jaar 2020, waarin van iedereen veel werd geëist, heeft de vernieuwde ProPlay-Sport20 zijn vuurdoop glansrijk doorstaan.

  • Divisie
  • Datum10 februari 2021
Terug naar nieuws overzicht

Shockpad van topkwaliteit is zijn tijd vooruit na update

 

De ProPlay-Sport20 wordt alom geroemd vanwege zijn sporttechnische prestaties en hoge drainagecapaciteit. Omdat de shockpad is gemaakt van schuimresiduen en aan het einde van de toepassing volledig gerecycled kan worden, scoort hij ook hoog als het gaat om de milieu-impact van kunstgrassystemen. Mede daardoor is de vraag naar de ProPlay-Sport20 de afgelopen jaren explosief gestegen. Om de hoogwaardige kwaliteit en de beschikbaarheid ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen, besloot Schmitz Foam Products de samenstelling van de ProPlay-Sport20 te herzien. In de vernieuwde versie is de bekende en vertrouwde 12 mm dikke laag schuimvlokken gecombineerd met een 8 mm dikke foamlaag. ‘Sinds dit jaar lamineren we de ProPlay-Sport20 met een polyethyleen foam, dat speciaal voor Schmitz Foam Products wordt geproduceerd. Vanaf 2021 nemen we de productie van dat foam in eigen hand. Door in onze processen en producten te blijven investeren, behouden we zelf de regie in de supply chain en anticiperen we op de voortdurend toenemende vraag naar ProPlay’, vertelt Ron Lokhorst, exportmanager bij Schmitz Foam Products.

De aanpassing sluit aan bij het streven van overheden en industrieën om de komende jaren slimmer en efficiënter te gaan produceren, om zo schaarse grondstoffen optimaal te benutten. Lokhorst: ‘Bij Schmitz Foam Products is dat streven al in de jaren tachtig geïntroduceerd. Vandaar dat wij snijrestanten van ’s werelds grootse foamproducenten een tweede kans geven door ze te gebruiken als basismateriaal voor onze ProPlay. Nu ook onze toeleveranciers efficiënter gaan produceren, moeten wij als marktleider de volgende stap zetten om onze leveringen te blijven garanderen.’

De vernieuwde ProPlay-Sport20 is 25 procent lichter van gewicht, wat het verleggen nóg makkelijker maakt.

Duurzaam veld
De nieuwe ProPlay-Sport20 is dit jaar voor het eerst gebruikt. Eén van de eerste Nederlandse kunstgrasvoetbalvelden die daarvan profiteerden, is het gerenoveerde hoofdveld van Be Quick’28 in Zwolle. Voor het veld is opnieuw het infillzand en de TPE-infill gebruikt die al in de oude mat zaten. ‘De gemeente heeft een duidelijk beleid omtrent duurzaam bouwen en streeft ernaar om goede materialen zoveel mogelijk te hergebruiken’, zo licht Jos Florax van de gemeente Zwolle de beslissing toe. Onder de mat is nu de ProPlay-Sport20 toegepast. ‘Van de aannemer werd verwacht dat deze een veld zou opleveren dat voldoet aan de hoge eisen die de KNVB-norm voor kunstgrasvelden stelt. Omdat we de bestaande fundering van zand en steagran niet wilden vervangen, is gekozen voor het toepassen van de ProPlay-Sport20-platen. Dat bleek de enige mogelijkheid te zijn om aan de KNVB- eisen te voldoen. Als we die onderbouw hadden moeten afgraven en vervangen door nieuw zand, hadden we onze duurzaamheidsprincipes geweld aangedaan’, aldus Florax.

Het hoofdveld van Be Quick’28 is nu het tweede kunstgrasveld op het sportpark dat ligt op een ProPlay-Sport20-shockpad. Veld zes, dat nu is overgedragen aan buurman PEC Zwolle, werd door de stadionclub gerenoveerd en voorzien van een nieuwe toplaag. De club gaat dat veld gebruiken voor zijn eigen jeugdopleiding. PEC Zwolle gebruikte voor dit veld de kunstgrasmat met TPE-infill die uit het stadion afkomstig was, omdat voor het stadion op natuurgras werd overgestapt. Omdat de bestaande ProPlay op veld zes nog in goede conditie was, werd besloten om deze hier te handhaven. Volgens aannemer CSC Sport kon het kunstgras door deze keuze toch alle beoogde sport- en speltechnische waardes behalen, ondanks het feit dat de onderbouw in het stadion anders was. De grote winst is echter dat door dit besluit ook hier de door de gemeente gehanteerde principes van duurzaam bouwen konden worden gehandhaafd.

Makkelijk hanteerbaar voor bouwers
De eersten die merkten dat de ProPlay-Sport20 is aangepast, waren de bouwers van het veld. De nieuwe ProPlay-Sport20 is namelijk 25 procent lichter dan zijn voorganger. ‘De zomerperiode betekent voor ons showtime. Dan moeten wij er in alle opzichten staan. Onze bouwers worden dan geacht een kunstgrasveld aan te leggen onder grote tijdsdruk en in warme, zomerse omstandigheden. Hoe lichter het werk voor hen is, hoe beter het eindresultaat zal zijn’, erkent Arjan Emaus van sportveldenbouwer Sallandse United, die verantwoordelijk was voor de renovatie van het hoofdveld. Dankzij de karakteristieke vorm van een puzzelstuk en het lagere gewicht is het prettig werken met de ProPlay-Sport20. ‘Het vergt minder van onze medewerkers en het helpt ons om kunstgrasvelden sneller af te werken.’

Het veld van Be Quick in gebruik.

Toekomstbestendige shockpad
ProPlay-shockpads worden geleverd met een garantie van 25 jaar, maar de verwachte levensduur is een veelvoud daarvan. Aangezien de fabrikant van de kunstgrasmat een garantie van ten minste twaalf jaar op de mat geeft, helpt de ProPlay-Sport20 de gemeente Zwolle wederom bij het realiseren van haar duurzaamheidsstreven wanneer het moment daar is om het hoofdveld opnieuw te renoveren. ‘Die 25 jaar kunnen wij garanderen omdat ProPlay zich al voor deze periode in de praktijk heeft bewezen’, stelt Ron Lokhorst. AFC IJburg bij Amsterdam is een voorbeeld van een club die besloot om de aanwezige ProPlay-Sport20 te laten liggen toen zijn kunstgrasveld werd gerenoveerd. ‘ProPlay wordt al sinds het begin van de jaren negentig gelegd, en we horen steeds vaker verhalen van verenigingen die nog altijd tevreden zijn over de performance van de shockpad.’ Dat de vernieuwde ProPlay-Sport20 nu uit twee lagen bestaat, heeft geen invloed op de levensduur. ‘Beide lagen bestaan uit hetzelfde basismateriaal en worden thermisch met elkaar verbonden. Die methode wordt door ons al jaren gebruikt om van schuimresiduvlokken één goede plaat te maken en heeft zich bewezen. Schmitz Foam Products is volledig toegewijd aan het produceren van shockpads en we beheersen dat proces tot in detail, omdat we veel hebben geïnvesteerd in de ontwikkeling van de methode.’

De ontwikkelingen van het afgelopen jaar hebben – onverwacht – aangetoond hoe belangrijk voortdurende innovatie is als je kwaliteit en kwantiteit wilt kunnen blijven handhaven. ‘COVID-19 heeft ook Schmitz Foam Products geraakt, maar dankzij hun jarenlange ervaring, goede voorbereiding en samenwerking met leveranciers kon de productie 24/7 doordraaien, om zo aan de grote wereldwijde vraag naar shockpads te kunnen blijven voldoen. Op basis van onder andere de voorspellingen van onze relaties bouwen we voorraden op in het laagseizoen, waardoor we structureel met korte levertijden kunnen werken’, aldus Lokhorst.
De ervaringen die al in het introductiejaar van de nieuwe ProPlay-Sport20 zijn opgedaan, tonen aan dat de populairste shockpad ter wereld de kwaliteits- en leveringstoetsen kan doorstaan.

Link naar originele artikel: Shockpad van topkwaliteit is zijn tijd vooruit na update (fieldmanager.nl)